Lijst met kamerplanten die giftig zijn voor katten + symptomen

Veel mensen halen planten in huis die giftig kunnen zijn voor hun katten. Je moet hier echt mee oppassen, omdat het ernstige gevolgen kan hebben.

Soms horen wij wel eens dat katten instinctief geen giftige planten zullen eten, maar dat is vaak niet zo. De nieuwsgierigheid overwint het bij katten vaak.

Giftige planten in een huis met katten resulteren maar al te vaak in een bezoekje aan de dierenarts.

Goed om te weten

Wij hebben een overzicht gemaakt in een lijst met giftige planten voor katten met daarin de meest voorkomende kamerplanten. Dit betekent niet dat het overzicht 100% volledig is.

Staat er een plant niet tussen? Doe dan altijd zelf goed onderzoek voordat je de plant in huis gaat halen. We benoemen soms ook de gevaren voor honden en paarden, maar het artikel focust zich op katten, kittens en poezen.

Via de inhoudsopgave kan je naar de letter naar keuze navigeren

De lijst met giftige kamerplanten voor katten

Het feit dat de lijst enkele zeer veel voorkomende kamerplanten bevat, hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn. De meeste van deze potentieel schadelijke planten smaken slecht voor katten en het is onwaarschijnlijk dat ze in voldoende hoeveelheden worden gegeten om blijvende schade voor de kat te veroorzaken.

Zachte huisplanten vormen wel – over het algemeen gezien – meer risico dan de hardere tuinplanten. Genoemde symptomen zijn dan ook het worst case scenario, maar toch adviseren wij uiterst voorzichtig te zijn met welke planten je in huis plaatst als je huisdieren hebt.

A

Aloe Vera
Aloë Vera – Afbeelding Canva Pro

Aglaonema: Of aglaonema giftig voor katten is? Deze is licht giftig. Het kan niet veel kwaad als bijvoorbeeld een blaadje is afgebroken en de sappen jouw huisdier raken. Maar als jouw poes een hap neemt ervan, zijn er wel merkbare symptomen: geirriteerdheid van de mond, braken, gebrek aan eetlust.

Aloë Vera: Dit is giftig voor zowel katten als honden. De tekenen om op te letten zijn braken, depressie, diarree, anorexia en verandering in urinekleur.

Anjer: Giftig voor katten en honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer milde gastro-intestinale symptomen en milde dermatitis. Zijn anjers giftig voor katten? Jazeker dus.

Amaryllis: Giftig voor zowel katten als honden. De tekenen om op te letten zijn braken, depressie, diarree, buikpijn, overmatige speekselvloed, anorexia, tremoren.

Aziatische Lelie: Giftig voor katten. Vergiftigingsverschijnselen zijn braken, gebrek aan eetlust, lethargie, nierfalen en de dood is mogelijk.

Aspergevaren: Giftig voor zowel katten als honden. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder meer allergische dermatitis bij herhaalde blootstelling van de huid. Inname van bessen kan maagklachten veroorzaken (braken, buikpijn of diarree).

Azalea: Giftige plant voor katten, honden en paarden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer braken, diarree, overmatige speekselvloed, zwakte, coma, hypotensie, Centrale zenuwstelsel depressie en overlijden.

B

Barbados Lelie (Amaryllis): Giftig voor zowel katten als honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer braken, redding, diarree; grote hoeveelheden die worden geconsumeerd, veroorzaken convulsies, lage bloeddruk, trillingen en hartritmestoornissen. Bollen zijn het meest giftige onderdeel voor huisdieren.

Begonia: Giftig voor zowel katten als honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken, slikproblemen. Knollen zijn het meest giftig. Dus als jij zocht op “Begonia giftig katten”, dan weet je nu een stuk meer.

C

Clivia
Clivia – Afbeelding: Canva Pro

Caladium: Giftig voor zowel katten als honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

Cycadophyta: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer braken, melena, icterus, verhoogde dorst, hemorragische gastro-enteritis, blauwe plekken, coagulatie, leverschade, leverfalen en overlijden.

Chinese Jade: Giftig voor zowel katten als honden. Klinische vergiftigingsverschijnselen zijn zowel misselijkheid als kokhalzen.

Chrysant: Giftig voor katten, honden en paarden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer braken, diarree, overmatige speekselvloed, gebrek aan coördinatie en dermatitis.

Clivia: Giftig voor katten en honden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer braken, redding, diarree; grote inslikken veroorzaken convulsies, lage bloeddruk, trillingen en hartritmestoornissen.

Coleus (siernetel): Giftig voor katten, honden en paarden. klinische vergiftigingsverschijnselen zijn braken, diarree (soms bloederig), depressie en anorexia.

Cyclamen: Giftig voor zowel katten als honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer speekselvloed, braken, diarree. Na grote inname van knollen: hartritmestoornissen, toevallen en overlijden.

D

Dieffenbachia: Giftig voor zowel katten als honden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken, slikproblemen.

Dracaena: Giftig voor zowel katten als honden. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder meer braken (soms met bloed), depressie, anorexia, hypersalivatie, verwijde pupillen (katten).

Dahlia: Giftig voor zowel katten als honden. klinische vergiftigingsverschijnselen zijn onder meer milde gastro-intestinale symptomen, milde dermatitis.

Devils Ivy: (Veel voorkomende namen zijn Epipremnum aureum, drakenklimop, Pothos, Golden Pothos, Taro Vine, Ivy Arum). Giftig voor zowel katten als honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

E

Epipremnum giftig katten
Epipremnum – Afbeelding: Canva Pro

Epipremnum (zie Devils Ivy)

F

Fatsia: Giftig voor katten.

Flamingo lelie: Giftig voor zowel katten als honden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

G

Gatenplant monstera giftig katten
Gatenplant – Afbeelding: Canva Pro

Gatenplant: Giftig voor zowel katten als honden. Klinische tekenen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken, slikproblemen.

Gladiola: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer speekselvloed, braken, kwijlen, lethargie, diarree. Hoogste concentratie knollen (bollen).

Gypsophila: Giftig voor zowel katten als honden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer braken en diarree.

H

Helleborus: Giftig voor katten, honden en paarden. Tekenen om naar te kijken zijn kwijlen, buikpijn en diarree, koliek, depressie.

Hosta: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, depressie.

I

Indiase Hennep: Giftig voor katten, honden en paarden. Klinische symptomen zijn onder meer langdurige depressie, braken, gebrek aan coördinatie, slaperigheid of opwinding, overvloedig speekselaanmaak, verwijde pupillen, lage bloeddruk, lage lichaamstemperatuur, toevallen, coma, overlijden (zeldzaam)

J

Jade plant katten
Jade – Afbeelding: Canva Pro

Jade Plant: (Gangbare namen zijn onder meer Baby Jade, Dwerg-rubberplant, Jade-boom, Chinese rubberplant, Japanse rubberplant). Giftig voor zowel katten als honden. klinische vergiftigingsverschijnselen zijn braken, depressie, ataxie en trage hartslag (zeldzaam).

K

Klimop: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer braken, buikpijn, hypersalivatie, diarree. Loof is giftiger dan bessen.

L

Lelietje van dalen giftig huisdieren
Lelietje van Dalen – Afbeelding: Canva Pro

Lily/lelie: Giftig voor katten. Klinische tekenen van vergiftiging zijn onder meer nierfalen.

Lelietje-van-dalen: Giftig voor katten, honden en paarden. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder meer braken, onregelmatige hartslag, lage bloeddruk, desoriëntatie, coma en toevalle

M

Maretak: Giftig voor katten, honden en paarden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer gastro-intestinale stoornissen, cardiovasculaire collaps, dyspnoe, bradycardie, grillig gedrag (hallucinogeen bij de mens). Braken, diarree en lage bloeddruk (zeldzaam).

N

Nephthytis: Giftig voor zowel katten als honden. Klinische tekenen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

O

P

Paradijsvogelplant giftig huisdieren
Paradijsvogelplant – Afbeelding: Canva Pro

Paradijsvogelplant (Strelitzia): Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer milde misselijkheid, braken, slaperigheid; voornamelijk veroorzaakt door fruit en zaden. Mag niet worden verward met Caesalpinia of Poinciana gilliesii, ook wel bekend als Bird of Paradise en is giftiger.

Philodendron: Giftig voor zowel katten als honden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van de mond, lippen, tong, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen. Dus als jij zocht naar “Philondendron giftig katten” of “philondendron katten” dan weet je nu een stuk meer.

Potlood Cactus: Giftig voor zowel katten als honden. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder meer irritatie van mond en maag, soms braken, maar over het algemeen overschat qua toxiciteit.

Poinsettia: Giftig voor zowel katten als honden. Vergiftigingsverschijnselen zijn onder meer irritatie van mond en maag, soms braken, maar over het algemeen overschat op toxiciteit.

Pronkerwt: Giftig voor katten, honden en paarden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer zwakte, lethargie, druk op het hoofd, trillingen, toevallen en mogelijk de dood

S

Scindapsus: Giftig voor katten (Ook wel Epipremnum aureum)

Sinaasappelboom: Giftig voor katten, honden en paarden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer braken, diarree, depressie; mogelijke lichtgevoeligheid.

Sleutelbloem. Giftig voor katten, honden en paarden. Klinische symptomen zijn onder meer licht braken.

T

Olifantsoor giftig katten plant
Olifantsoor – Afbeelding: Canva Pro

Taro (olifantsoor): Giftig voor zowel katten als honden. Symptomen van vergiftiging om op te letten zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van de mond, lippen, tong, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

Tijgerlelie: . Giftig voor katten. Klinische tekenen van vergiftiging zijn onder meer braken, gebrek aan eetlust, lethargie, nierfalen en overlijden. Vooral giftig voor katten, kittens, en poezen. Andere huis(dieren) onbekend.

Tomatenplant . Giftig voor katten, honden en paarden. Tekenen van vergiftiging zijn onder meer hypersalivatie, gebrek aan eetlust, ernstige gastro-intestinale klachten, diarree, slaperigheid, CZS-depressie, verwarring, gedragsverandering, zwakte, verwijde pupillen en een trage hartslag.

Trompetlelie: Giftig voor zowel katten als honden. Symptomen van vergiftiging zijn onder meer orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

Tulp: Giftig voor katten, honden en paarden. Klinische tekenen van vergiftiging zijn onder meer braken, depressie, diarree, hypersalivatie. De hoogste concentratie gif zit in de bollen.

W

Waterhyacint: Giftig voor katten, honden en paarden. Klinische symptomen zijn onder meer braken en anorexia.

Witte aronskelk: Giftig voor zowel katten als honden. De tekenen om op te letten zijn orale irritatie, intense verbranding en irritatie van mond, tong en lippen, overmatig kwijlen, braken en slikproblemen.

Y

Yucca katten poezen giftig
Yucca – Photo by Anca Gabriela Zosin on Unsplash

Yucca: Giftig voor katten, honden en paarden. Tekenen van vergiftiging om op te letten zijn braken, diarree – honden, katten. Leverziekte, secundaire lichtgevoeligheid – grazende dieren.

Z

Help! Mijn kat heeft een (giftige) plant gegeten

Aangezien veel planten irriterend zijn voor huisdieren, zullen de meeste waargenomen symptomen het gevolg zijn van irritatie of ontsteking, zoals roodheid, zwelling of jeuk van de ogen, huid of mond. Wanneer diepere delen van het  maagdarmkanaal , zoals de maag en darmen, geïrriteerd raken, krijgen katten te maken met symptomen zoals braken en diarree. Let op de volgende symptomen:

  • Ademhalingsmoeilijkheden (als de luchtwegen zijn aangetast)
  • Kwijlen of slikproblemen (als de mond, keel of  slokdarm  is aangetast)
  • Braken (als de maag of dunne darm is aangetast)
  • Diarree (als de dunne darm of dikke darm is aangetast)
  • Overmatig drinken en plassen (als de nieren zijn aangetast)
  • Snelle, langzame of onregelmatige hartslag en zwakte (als het hart is aangetast)

Wat moet je verder doen?

Katten die giftige planten eten kunnen te maken krijgen met ernstige symptomen. Wat moet je doen als je jouw kat een giftige plant ziet eten?

  1. Bel de dierenarts
  2. Verwijder al het plantmateriaal van het haar, de huid en de mond van de kat als je dat veilig kunt doen.
  3. Houd de kat opgesloten in een veilige omgeving voor nauwlettend toezicht.

Disclaimer: Raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts. Toont jouw kat ziekteverschijnselen na het eten van stukjes kamerplant of zie je jouw kat een giftige plant eten? Overleg altijd met de dierenarts!

About admin

Check Also

Government plan to regulate Step scooter sharing senseless as cities look at bans

Government plan to regulate Step scooter sharing senseless as cities look at bans | Dutch …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir