Georganiseerde Golden Circle tours in IJsland

De Golden Circle van IJsland, lokaal bekend als de Gullni hringurinn en ook wel de Gouden Circle tour genoemd, is één van de bekendste reisroute in IJsland. Het is dan ook niet gek dat vrijwel iedere toerist die het land bezoekt de Golden Circle route bezoekt. De Golden Circle route is zo populair bij toeristen omdat je in een paar uur tijd de bijna 300 kilometer lange route kunt gaan rijden en in één dag drie van de bekendste natuurlijke bezienswaardigheden van het land kunt bezoeken. Tijdens de rit zie je onder andere unieke geisers en warmwaterbronnen, schitterende watervallen en uitgestrekte landschappen.

De route van de Golden Circle ligt dichtbij Reykjavik en loopt in een cirkel waardoor je de route snel kunt afleggen. De eerste bezienswaardigheid ligt op slechts 45 minuten rijden van de IJslandse hoofdstad waardoor het de ideale kennismaking is met de spectaculaire natuur van IJsland. Doordat de route relatief dichtbij de hoofdstad van IJsland ligt, is de Golden Circle tour ook ideaal voor mensen die slechts een paar dagen in IJsland verblijven of een stop-over vakantie in IJsland hebben tijdens hun reis naar Amerika of Canada. Door een georganiseerde Golden Circle Tour te boeken kun je in slechts één dag de drie of vier hoogtepunten van IJsland bewonderen en krijg je een goede indruk van de schitterende natuur van het land. Hoeveel highlights je precies te zien krijgt van de Golden Circle tour hangt af van welke tour je boekt.

De route van de Golden Circle in IJsland

De route van de Golden Circle tour

Officieel heeft de Golden Circle route drie stops: Geysir, Gullfoss en Thingvellir. Maar veel mensen die de route zelf rijden pakken nog meer mooie plekken mee omdat er nog veel meer moois te zien is op en rondom de route. De Golden Circle tour start in Reykjavik, vanaf hier heb je de keuze om de route linksom of rechtsom te nemen. Op zich maakt het niet uit welke kant je op rijdt want doordat de Golden Circle route een rondje is, kom je op beide manieren langs alle hoogtepunten van de route. Hieronder hebben wij de route van de Golden Circle rechtsom beschreven. Als je de route linksom neemt wordt stop 1 je laatste stop op de route en de laatste stop je eerste stop op de route.

Stop 1: Thingvellir National Park

De eerste bezienswaardigheid op de Golden Circle route is het Thingvellir National Park (Þingvellir National Park). Het nationale park ligt op ongeveer 45 minuten (48 kilometer) rijden ten oosten van Reykjavik. Thingvellir is één van de drie nationale parken van IJsland en staat sinds 2004 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het nationale park van Thingvellir is vooral bekend vanwege de Silfra kloof welke precies op de breuklijn ligt tussen de Euraziatische en Noord-Amerikaanse tektonische platen. Deze twee tektonische platen drijven rondom de rotsachtige Almannagjá kloof uit elkaar, gemiddeld met een snelheid van 1 tot 2 centimeter per jaar. In het Thingvellir National Park sta je dus letterlijk op de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika.

Naast de bijzondere breuklijn kun je in Thingvellir ook het grootste meer van IJsland bezoeken, enkele watervallen bekijken en genieten van het panoramische uitzicht over de lavavelden rondom het nationale park. Het park is zo groot en er is zoveel te zien dat je hier makkelijk enkele uren kunt rondwandelen.

Thingvellir National Park in IJsland

Snorkelen of duiken tussen twee continenten

Wat het Thingvellir National Park extra bijzonder maakt is de mogelijkheid om te snorkelen of duiken in de metershoge breuklijn bij de Silfra kloof. Het bijzondere aan het water in de kloof is dat het kraakhelder is en je hierdoor onder water ruim 100 meter ver kunt kijken. Dit maakt het tot één van de meest iconische duikplekken ter wereld. Nergens anders ter wereld kun je namelijk duiken of snorkelen tussen twee tektonische platen. Wil je deze bucketlist activiteit ondernemen? Je boekt je snorkel of duikavontuur eenvoudig online via de website van GetYourGuide.

Hoe kom je bij het Thingvellir National Park?
Vanuit Reykjavik volg je wegnummer 49 richting het noorden en pakt vervolgens wegnummer 1 tot de afslag naar wegnummer 36. Op deze weg hoef je alleen maar de bordjes te volgen naar het nationale park. Als je met je eigen huurauto de Golden Circle route rijdt dan kun je vanaf de Almannagja kloof in het Thingvellir National Park ook naar de Öxarárfoss waterval rijden om deze extra bezienswaardigheid te bezoeken. Maar bij mooi weer kun je dit ook te voet doen. Dit is, afhankelijk van op welk parkeerterrein je hebt geparkeerd, een wandeling van 10 tot 30 minuten. Vlakbij de waterval ligt een parkeerterrein waar je gratis kunt parkeren. Vanaf hier loopt er een houten wandelpad naar de waterval.

Als je het Thingvellir National Park gaat bezoeken met eigen vervoer dan kun je parkeren bij het Thingvellir National Park Visitor Centre. Hier kun je tegen betaling voor maximaal 24 uur parkeren. Dit parkeerterrein kun je het beste kiezen als je de Golden Circle route rechtsom neemt en vanuit Reykjavik naar het Thingvellir National Park rijdt. Neem je de Golden Circle route linksom? Dan kun je het beste parkeren bij Þingvellir Parking P5 parkeerterrein aan de andere kant van de kloof.

Klik hier om een georganiseerde Golden Circle tour te reserveren

De Geysir geiser in IJsland

Stop 2: Geysir (Geyser) in Haukadalur

De tweede bezienswaardigheid op de Golden Circle route is het geothermische gebied van Haukadalur met de Geysir en Strokkur geisers. Geysir ligt op ongeveer 50 minuten rijden (60 kilometer) van het Þingvellir National Park en is het bekendste geiser gebied van IJsland. Het wordt beschouwd als één van de hoogtepunten van de Golden Circle Tour.

Het gebied is vernoemd naar de geiser “Great Geysir” welke helaas niet meer actief is. Deze grote geiser kon water tot wel 70 meter hoog de lucht in spuiten. Helaas is deze geiser al enige tijd gestopt met spuiten. Maar gelukkig ligt er nog een kleinere geiser naast Geysir welke nog wel actief is, de Strokkur geiser. Deze geiser is zelfs de enige geiser die momenteel nog in IJsland actief is. Om de 5 tot 10 minuten vindt er bij de Strokkur geiser een grote eruptie plaats waarbij er kokend water vanuit de grond tot wel 20 meter de lucht in wordt gespoten. Erg indrukwekkend om te zien!

De term geiser zoals wij die kennen in de Nederlandse taal, is afkomstig van het IJslandse woord Geysir. Natuurlijke geisers zijn zeldzaam op de wereld en IJsland is slechts één van de weinige plekken op aarde waar je dit bijzondere vulkanische verschijnsel kunt aanschouwen. Bij het vulkanische verschijnsel wordt het water in de grond kokend heet en moet de druk letterlijk van de ketel gehaald worden. Dit zorgt voor een enorme explosie van water welke iedere 5 tot 10 minuten plaatsvindt.

Rondom de Strokkur geiser kun je ook op diverse andere plekken kleine kolkende bronnen zien waar kokend water en/of stoom uit de grond stroomt. Het geheel zorgt voor een bijna magische sfeer. Vooral in de wintermaanden als het landschap bedekt is met sneeuw zorgt het kokende water, het stoom en de spuitende geiser voor een sprookjesachtig geheel.

Klik hier om een georganiseerde Golden Circle tour te reserveren

De Gullfoss waterval in IJsland

Stop 3: De Gullfoss waterval

Op 10 minuten rijden (9,7 kilometer) van de Geysir geiser ligt de imposante Gullfoss waterval. Deze waterval is de bekendste waterval van IJsland en volgens vele ook de meest indrukwekkendste waterval van het land. Het water valt bij de Gullfoss waterval in twee trappen ruim 32 meter naar beneden in een kloof. Dit zorgt voor een indrukwekkend schouwspel met veel kabaal en opspattend water.

Gullfoss betekend letterlijk de gouden waterval. De waterval dankt deze naam aan de regenbogen die te zien zijn door de grote hoeveelheid stuifwater die vrijkomt als het water met een enorme kracht vanaf de tweede trap in de kloof stort. Het water wat je ziet bij de Gullfoss maakt onderdeel uit van de rivier Hvítá (in het IJslands de witte rivier. De Hvítá rivier ontstaat bij het Hvítárvatn meer bij de gletsjer Langjökull op ruim 40 kilometer van de Gullfoss waterval. Na de Gullfoss waterval stroomt het water verder richting Selfoss om daar samen te komen met het water van de Sog rivier.

Rondom de waterval zijn diverse wandelpaden van hout en grind aangelegd plus houten platforms zodat je tot aan de rand van de waterval kunt komen. Het einde van het looppad is goed afgeschermd met hekwerken zodat je niet per ongeluk in de waterval kunt vallen.

De Faxifoss waterval in IJsland

Stop 4: Faxifoss waterval

De 4e stop van de Golden Circle is de Faxifoss waterval, ook wel de Faxafoss of Faxi waterfall genoemd. De Faxifoss waterval ligt op ongeveer 20 minuten rijden (20,7 kilometer) van de Gullfoss waterval. De waterval is officieel geen stop van de Golden Circle tour, maar veel mensen voegen hem toch toe als ze de Golden Circle route rijden. Als je het rondje van de Golden Circle rijdt kom je namelijk langs deze bezienswaardigheid en als je de tijd hebt is het zonde om geen bezoek te brengen aan de Faxifoss waterval.

De waterval is met een hoogte van 7 meter een stuk minder hoog dan de Gullfoss, maar daardoor niet minder spectaculair. De waterval is wel een stuk breder dan de Gullfoss, 80 meter om precies te zijn. Vanuit het uitkijkpunt heb je een schitterend panoramisch uitzicht op de waterval en de omgeving van de waterval is ook zeker de moeite waard. Hier kun je mooie wandelingen maken of picknicken met uitzicht op de waterval. Doordat veel mensen de Faxifoss waterval overslaan en veel georganiseerde Golden Circle tours de waterval niet bezoeken is het hier een stuk rustiger dan bij de Gullfoss waterval.

Het Kerið kratermeer in IJsland

Stop 5: het Kerið kratermeer

De 5e stop op de Golden Circle route is Kerið (Kerid), een enorm kratermeer met felblauw water. Het Kerið kratermeer is ook geen stop die officieel deel uitmaakt van de Golden Circle route waardoor veel georganiseerde tours niet stoppen bij Kerid, tenzij het staat vermeld bij de uitleg van de tour.

Het 55 meter diepe kratermeer is zo’n 3000 jaar geleden ontstaan door een vulkanische explosie in de vulkaan en het instorten van een kleine magmakamer. Het water in het kratermeer is schitterend helder blauw wat mooi afsteekt bij de rode wand die bedekt is met groen mos. Als je het kratermeer in de winter bezoekt is de kans groot dat je niets ziet van het mooie blauwe water omdat er ijs en/of sneeuw ligt in het kratermeer.

De Golden Circle bezoeken met een georganiseerde tour

Heb je geen zin om een hele dag te moeten rijden of heb je geen huurauto tijdens je vakantie in IJsland? Dan kun je ervoor kiezen om de Golden Circle route met een georganiseerde tour te bezoeken. Er zijn diverse georganiseerde Golden Circle tours beschikbaar vanaf 40 euro per persoon welke vertrekken vanaf de busterminal in Reykjavik. Sommige tours pikken je zelfs op met een kleinere bus bij je hotel waarna je bij de busterminal kunt overstappen op de juiste bus.

Hieronder hebben wij de beste Golden Circle tours in IJsland voor je op een rijtje gezet. De tours kun je eenvoudig vooraf via internet reserveren. Het is aan te raden om ze vooraf te reserveren omdat de tours, vooral in het hoogseizoen, erg populair zijn waardoor het kan voorkomen dat de bus vol geboekt is. Door vooraf je tickets te reserveren loop je niet het risico dat er geen plekken meer beschikbaar zijn in de Golden Circle bustour.

Vanuit Reykjavik: dagtour Gouden Cirkel
Duur: 6 tot 7 uur
Prijs per persoon: 45 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Dagtour Golden Circle en krater van Kerid
Duur:8 uur
Prijs per persoon: 49,90 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Vanuit Reykjavik bezoek aan Golden Circle en Dairy Farm
Duur: 9 uur
Prijs per persoon: 64 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Golden Circle en Kerið Crater Tour
Duur: 8 uur
Prijs per persoon: 75 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Golden Circle en noorderlicht tour
Duur: 9 uur
Prijs per persoon: 83 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Rondrit van een dag over Gouden Cirkel per minibus
Duur: 8 uur
Prijs per persoon: 85 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Golden Circle in kleine groep met ervaring Secret Lagoon
Duur: 8 uur
Prijs per persoon: 99 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Premium Golden Circle Tour
Duur: 8 uur
Prijs per persoon: 99,90 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Dagtrip Golden Circle en Blue Lagoon
Duur: 11 uur
Prijs per persoon: 114 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Dagtrip Golden Circle en Lavagrotten
Duur: 10 uur
Prijs per persoon: 115 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Dagtrip Golden Circle en Whale Watching
Duur: 11 uur
Prijs per persoon: 125 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Golden Circle en Black Beach ATV Tour
Duur: 10 uur
Prijs per persoon: 163 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Dagtrip Golden Circle, Keriðkrater en Blue Lagoon
Duur: 11 uur
Prijs per persoon: 179 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Golden Circle & gletsjer sneeuwscooter tour
Duur: 11 uur
Prijs per persoon: 218 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Golden Circle Experience Helicopter Tour
Duur: 2,5 uur
Prijs per persoon: 775 euro
Klik hier om deze tour te boeken >

Klik hier om een georganiseerde Golden Circle tour te reserveren

About admin

Check Also

Government plan to regulate Step scooter sharing senseless as cities look at bans

Government plan to regulate Step scooter sharing senseless as cities look at bans | Dutch …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir